sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Lukeminen - vinkkejä hengissä pysymiseen


Kerrankin iso artikkeli täyttä asiaa selkeästi esiteltynä ja mainioin väliotsikoin ihmelääkkeestä, jolla on ällistyttävän paljon vaikutuksia ihmisen elinikään, muistiin, stressin sietoon, syrjäytymisen välttämiseen, tunne-elämään ja hyvän olon tunteeseen.
 
Foorumi on ehkä hiukan oudompi: Print&Median kesänumero 4/2019. Tai ei ehkä sittenkään. Kirjat tehdään paperista, ja ihmelääke on yksinkertaisesti lukeminen. Väliotsikko sen todistaa: tutkimuksen tulos oli, että mitä enemmän henkilö luki kirjoja, sitä kauemmin hän säilyi hengissä.
Kirjastoissahan tämä on tiedetty jo kauan. Siellä on tehty pyyteetöntä tukityötä kaupunkien ja kuntien sosiaali- ja teveyspuolelle tosi halvalla yksikköhinnalla per elämä.
Näyttää siltä, että poliitikotkin alkavat olla vähitellen ajan tasalla. Uusi hallitusohjelma julkistettiin ihmelääkkeiden keskellä keskuskirjasto Oodissa Helsingissä.

Kesälomalle siis sanojen kera

Vaikka olen välillä rutissut muumien sumeilemattoman monistamisen syövereistä, pakkohan sieltä on löytyä myös oivallista kesätavaraa. Kun Hemulin kasvion (WS 2019) vihreät sulkijanauhat saa vihdoin irti solmusta, aukeaa eteen hieno kokonaisuus. Me vanhemmat muistamme ehkä vieläkin puistatusta tuntien, miten kesän kasvit saatiin prässättyä osin omin voimin, osin veljien vanhoista kokoelmista. Minun aikanani piti vielä osata latinankieliset nimet kun opettaja osoitti. 

Hemulin kasvio esittelee alussa kaikki tekniikat keräämiseen ja sitten kasvien esittelyyn niin vuodenajan kuin kasvupaikkojenkin mukaan.  Tuossa se on, Calluna vulgaris, jota änkyttäen tapailin aikoinani. Juuri kasvupaikan kohteiden esittelyt avaavat ihan uusiakin näkökulmia vaikkapa kaupungistuneisiin luontokohteisiin.
Toki, voihan sitä kesällä harjoitella perusenglantiakin muumien kanssa. Toven autenttiset hahmot näyttävät sopivan mitä hauskimpiin tilanteisiin ja sanontoihin. Muumien iso kuvasanakirja suomi-english (WS 2019) toimii hauskasti sekä sanojen tapailuna ja oppimisenakin, mutta myös tuttujen hahmojen tunnistamisena ja niiden englanninkielien versioiden hämmästelemisenä.
Vaan ei ole Muumilaakson keittokirjan (WS 2018)voittanutta vieläkään. Senkin riemukkaat ohjeet jakautuvat kätevästi hakupaikan mukaan kasvimaalta ja puutarhasta aina juhlahetkien lepytyskakkuun. Tänä kesänä kokeilen ainakin Viuhtin sämpylöitä ja Tuu-tikin sienitahnaa. Vai olisiko Seikkailijan sienisoppa sittenkin se juttu?

Kuvien salaiset retket

Tuohon ihmelääkkeen vierelle pitää kyllä lisätä kuvien ja katsomisen tehokkaat vaikutukset. Kesällä on varmasti mahdollisuuksia käydä erilaisissa taidenäyttelyissä ja kokea silmillään.
Valtaajat - akryyli ja simpukat kankaalle 2013

Minulla oli ilo ja yllätys päästä oikeastaan aika suunnittelematta tutustumaan Järvenpäässä asuvan  Netta Tiitisen näyttelyyn, jutella taiteilijan kanssa ja kuunnella taulujen taustoista.
Lastenkirjailijana minuun Netan lapsiaiheisten maalausten sisältö vaikutti kuin vitamiiniruiske, ainakin yhtä tehokkaasti kuin täyteläisen kirjan lukeminen. Jokaisen taulun kohdalla ajatteli ensinnäkin, miten taitavasti taiteilija keskitti huomion päähenkilöön, mutta ohjasi samalla katsomaan eteenpäin, mitä oli tapahtunut, mitä oli tulossa, miksi tilanne on juuri nyt näin.
Samalla tuntui siltä, että lastenkirjojemme kuvituksissa on paljonkin tilaa erilaisille taitaville uusille tulkinnoille. Paria kuvaa Netan hienosta kokoomateoksesta 10 vuotta paletilla  näytin lapsiryhmälle. Oivallukset olivat mainioita – oli samastumista, oli tarinankertojaa, pohtijoita. Kuvat pakottavat kertomaan ja miettimään. Yksi kuva riitti uuteen kertomukseen ja kokemiseen.
Skannatut kuvat eivät tietenkään tuo kuin aavistuksen isojen maalausten tehosta. SIlti ne tulevat lähelle.
Netta sanoo näin kirjastaan: ”Ajattelin koota kuvia, urapolkuja ja ajatuksia eräänlaiseksi visuaalis-verbaaliseksi installaatioksi, jonka fyysistä olomuotoa myös kirjaksi niin ikään kutsutaan.” Ja näyttää siltä, että Netta Tiitisellä pysyy myös kynä – ja kriittisyys – hallinnassa taiteen ja kaupallisuuden murisevassa, sihisevässä ja tirisevässä hiekkalaatikossa. 
 
My moment - akryyli kankaalle 2016
”valon hehku luodaan varjoilla. Molempia tarvitaan, jotta syntyy mielenkiintoista kontrastia. Silmä ja ihmismieli hakevat tiedostamattaankin aina jonkinlaista, sopivan konsistenttia vertailukohdetta – kontrastia, myös elämässä yleensäkin. Kuulostaa lähes maanis-depressiiviseltä. mutta päivänvalon, ilon ja energian vastapainoksi tarvitaan yön pimeys, viileys ja lepo.”
Itseoppineena taiteilijana Netta  Tiitinen on pärjännyt hyvin: paljon yksityisnäyttelyitä, taidekeskus Salmelan nuoria taiteilijoita  ja niin edelleen.
”Maailma on ikään kuin vaikutteiden maalikauppa, jossa jokainen valitsee sekä sekoittaa oman väripalettinsa ja maalaa niistä omanlaisensa taulun – omanlaisensa elämän.”

Hitaasti kuljemme kerran

Ihmelääkkeiden kirjo ei ole täydellinen, jos kesämatkakassiin ei tule mukaan runoja. Minulle nyt vanhana kirjavinkkarina puolestaan kolahti alan konkarin Marja-Leena Mäkelän toinen runokokoelma Hitaasti huomiseen (Cultura 2019). Ei pelkästään runoproosamaisesti kulkevien koomisten ja sydämellisten sattumusten parissa – kirjavinkkauksen lisäedut ovat moninaiset ja sosiaalisesti yllättävät.
Ei, Hitaasti huomiseen on runsas kavalkadi toki kirjoista, mutta myös rakkaudesta, menettämisestä, luopumisesta, muuttamisesta ja muuttumisesta.
Grafiikka Kari Ripatti - Kansi Pirre Vaijärvi

Itse koin Marleemumman viestit kuin musiikiksi, monet kääntyvät minusta kuin itsestään räpiksi tai tangoksi. Pitäisiköhän tarjota alan naisille? Itse tekijä luonnehtii tunnelmiaan leskenehden vilkutuksiksi, enkelin lentämiksi aukoiksi, tyynemmiksi ja myrskymmiksi.
Hautausmaalla  tapahtuu: ” Edesmenneitä, poisnukkuneita, henkensäheittäneitä, / surmansasaaneita, poispäässeitä, taivaaseenlentäneitä, / mananmajoillematkanneita, ajastaiäisyyteensiirtyneitä, / koipensaoikaisseita, tuonelaanjoutuneita.” Mutta tuttuja paikkoja ovat myös Koskenkorva, Isokyrö, Isoon kirkon portaat ja Urjalan tori. On miehenkipeyttä, kärttyä ja rouva Valkea Kuulas, sillä ”minussa on monta naista”.
Marja-Leena toteaa: ”Pidän runojen kirjoittamista myös sanan säilömisenä ja kielen tuoreuttajana. Muuttuvassa maailmassa myös kielen on muututtava, eikä se ole paha juttu, jos se muutos on luontevaa, omaehtoista eikä ulkomailta tyrkytettyä. Kielellä leikkiminen on hauskaa ja kehittävää. Toivon hartaasti ettei meidän tarvitse kirjoittaa: RIP äidinkieli, suomi.”
Nimirunon loppu olkoon tässä kesätoivotuksena kaikille meille iloisille lääkkeen nauttijoille: ”Niin kasvavat sanat, ajatukset ja tunteet / virkkeitten, runojen ja tarinoitten radoiksi / asemalta toiselle, / joilta lukijat löytävät / mielen matkaevästä.”

Pojat rannalla - akryyli ja hiekka kankaalla 2008







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti