tiistai 8. marraskuuta 2016

Finlandian pino 12 cmViime vuonna taisin myös otsikoida, että tiedän kuka lastenkirjallisuuden Finlandian voittaa. Hän on nainen. Historia toistaa itseään, kun näin käy jälleen. Kaikki ehdokkaat ovat naisia. Yksi heistä onkin jo kerran palkinnon saanut eli Siri Kolu sukupuolenvaihdoskirjallaan Kesän jälkeen kaikki on toisin. Aikaisemmin samasta aiheesta kirjoittanut Marja Björk ja Poika ylti ehdokkaaksi. 
Katri Kirkkopellon Piki pääsi mukaan kisaan!

    Seita Vuorelan Lumi on postuumi kuvaus irakilaistaustoista ja ongelmista. Juuli Niemen Et kävele yksin viisitoistavuotiaan Adan kipuiluista kosovolaistaustaisen Egsonin kanssa. Sanna Isto pääsi mukaan eräänlaisen fantasian tekijänä Suomenlinnaan sijoittuvalla Maanalaiset -tutkielmallaan. Pilkettä on silmäkulmassa, vaikka aika tiukkaa taistelua muodonmuutoksien tarinaan sisältyy. Saadaan ainakin selvyyttä, miksi Suomenlinna aikoinaan antautui niin heppoisasti venäläisille.

   Lena Frölander-Ulfin kuvituksista olen aina pitänyt, eivätkä ne petä mustassa kuvakirjassa Minä, Muru ja Metsä. Jos jotain ihmettelee, niin tekstiä, joka lyhykäisesti on liimattu lapuilla kuviin. No, ehkä yksinkertaisen tarinan on tarkoituskin olla vain pohjana, kun intoutuu itse kertomaan kuvista. Siihen ne kyllä houkuttelevat.
    Katri Kirkkopeltokin on jo tottunut ehdolla olija monissa taistoissa. Nyt Piki on hänen tyylilleen uskollisesti pehmeän hellyttävä otus, joka ei pääse mukaan muiden leikkeihin. Tuttu raami siis, ja aika koluttuja ovat myös ratkaisut. Henkilögalleria on kiinnostava, ja kavereista saakin lasten kanssa lisää tarinoita. Perusteluissa ei mainittu kiinnostavaa ohjekirjaa, jonka avulla Pikin seikkailuista saa irti lisää tutkittavaa.
     Mun ja sun juttu nimittäin opastaa lapsen sosiaalisten taitojen vahvistamiseen kiusaamisen ehkäisyssä. Ammattilaisille tarkoitettu opas esittelee käteviä teemakokonaisuuksia, jotka toiminnallisina avaavat yhteistyömalleja vanhempienkin kanssa.
    Raadin puheenjohtaja uhrasi oikeastaan aika harvinaisesti pari kolme riviä lasten tietokirjoillekin. Siellä tosiaan olisivat olleet mainio Silja Sillanpään muinaissoittimista kertova Tenho ja Ryske, Stiina Kiiverin tärkeä Pienen kulkijan sairauskirja, Vuokko Hurmeen Pikkurillin käsikirja, Marketta Vaismaan Vesikirja ja niin edelleen mahan suolistosta perheiden moninaisuuteen ja päiväkodin arkeen.

Kati Vuorennon ilmava jouhikon soitto & Tenho ja Ryske

    Niitä ei näkynyt listassa, josta puuttuvat myös runot, musiikki, varhaisnuorten erilaiset tarpeet ja ongelmat sekä sarjakuvamuotoiset kuvakirjat. Ja oikeastaan myös pitkälti huumori, hauskuus, positiiviset asennemallit, seikkailu ja poikamainen jännitys, jotka hiljalleen ovat valloittamassa onneksi taas kenttää.
    Ei se mitään. Kaikkea ei voi mahduttaa kuuden kirjan joukkoon. Mitä Suomi lukee – ja ostaa – antaa sen todellisen kuvan kotimaisesta lasten ja nuortenkirjallisuuden käytöstä. Harvinaista kyllä, parhaiden joukossa on nyt vasta ainoastaan yksi käännös, näitä poikien surkeudesta kumpuavia huumoripläjäyksiä. Joulu lähestyy, joten Muumikalenteri on rautaa ykkösenä. Mahtava se on kooltaankin, joten luukkujen kanssa on tekemistä. 
Vesikirja& Carlos da Cruz

    Tatu ja Patu sekä Risto Räppääjä pitävät huolta poikienkin huumorista, tyttöjen itsetuntoa edelleen tukee Pääskysaaren Jenni. Uutena tulokkaana on näköjään lasten puolelle sijoitettu ankkaversio Kaurismäen miehestä ilman muistia. Ehkä tasapainon vuoksitietokirjojen puolelta löytyy sitten kotimainen opaskirja Pokemonien metsästykseen…
    Ja musiikki jyllää sekin, bestselleriksi taitaa olla jo muodostunut Soiva laulukirja adjutanttinaan mainio Pikku Papu-orkesteri. Hauskaa, että Tiina Nopolan Siiri ja Heppa Huoleton on päässyt mukaan. Kirja iskee mukavasti nousevaan buumiin eli keppihevosten kanssa touhuamiseen.
   Raadilla on mielenkiintoinen kuva vuodesta 2016! Kun raadin puheenjohtaja kertoi luetun pinon nousseen päällekkäin aseteltuna miehen mittaan, niin nämä kirjat veivät siitä 12 senttiä. Eniten vei Juulia Niemi, 2,7 cm kansineen, hyvänä kakkosena Sanna Isto. Lievätkö voittaja-ainesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti