Koulujen alkamisen kynnyksellä voi huokaista kaikenlaisten
mestaruuskisojen jälkeen. Oma lajini, jalkapallo, sai mukavan dramaattisia
sävyjä. Ja kuten presidenttimme ennusti, maailmanmestarimaa loppui a-kirjaimeen.
On aika palata arkeen ja lastenkulttuurin arkeen.
Kesän kuumuus taisi jonkin verran rajoittaa grillien kuumenemista ja
erilaisten lihatuotteiden käristämistä. Lastenkirjoissa jatkettiin puolestaan
sitkeästi kasvissyönnin etujen puolustamista. Jo vuonna 2015 ilmestynyt mainio
ja ennakkoluuloton Elina Lappalaisen Nakki
lautasella joutui raisuun mielipiteiden vaihtoon niin tuottajien kuin
eläintensuojelijoiden kanssa. Tuotantoeläinten elämä tavallisilla suomalaisilla
maatiloilla on rohkea aihe lastenkirjalle vielä tänä päivänäkin.
Kirjailija itse selvitti kirjan
tekemisen taustoja blogissaan: ”Monissa kaupunkilaisissa perheissä vanhemmat
ovat itsekin hyvin etääntyneitä eläintuotannosta. Jos asia on kaukana perheen
arjesta, lapselle saattaa valjeta hyvin myöhään mitä ne jauheliha tai broileri
oikeasti ovat. Osa vanhemmista välttelee aiheesta puhumista, kaunistelee
asioita tai jopa valehtelee lapsilleen, koska arvioi todellisuuden olevan liian
ikävä kuultavaksi. Mutta suojellaanko lapsia jo liikaa ja pidetään pumpulissa?
Se on ongelma siksi, että vastuulliseen kuluttajuuteen kasvaminen edellyttäisi
keskustelua, jossa lapsi alkaa vähitellen saada eväitä omaan ajatteluunsa ja
eettisten valintojen tekemiseen. Edes kouluissa lapsille ei kerrota totuutta,
sillä koulukirjoissa annetaan maataloudesta täysin vääristynyt, siloiteltu ja
satukirjamainen kuva.”
Possu kertoo itsestään
Kirjailija
Antti Nylen arvioi Helsingin Sanomissa Nakki lautasella -kirjaa ja mietti sen
kiihkottomuutta. Asenne rajaa eräitä näkökulmia pois kuten ihmisten mielivallan
heikompia kohtaan. Hänen mielestään kirja on 1970-lukulaisen asiallinen,
yhteiskunnallinen lastenkirja. Mutta eläimet eivät esiinny yksilöinä omilla
luonteillaan. Niillä on vain lajityypillisiä ominaisuuksia. Onko kaikki hyvin,
jos broilerihallissa on sopiva lämpötila ja ilmankosteus?
Niinpä Nylen tekaisi oman vastineensa eli Einon ja suuren possukysymyksen (Otava
2018). 7-vuotias poika saa enoltaan synttärilahjaksi leikkipossun, joka
paljastuu salaiseksi ajatusagentiksi – se kun haluaa tulla syödyksi. Lajityypillinen
ominaisuusko? Eino joutuu siis vaikean ristiriidan eteen: ovatko jotkut eläimet
ystäviä ja toiset ruokaa? Voiko kasvisruoka todella olla yhtä hyvää kuin
lihavaihtoehdot? Ilja Karsikas kuvittaa humoristisesti, mutta possuhahmolla on
ongelmansa. Sitä kun on käytetty kautta historian ja se tuottaa monenlaisia
mielleyhtymiä. Kirjan ilmestymisen aikoihin Nylenin ja Karsikkaan possuhahmo
esiintyi mm. näyttävästi erään uutta asunnonmyyntitapaa mainostaneen firman
ilmoituksissa.
Aloittelevana esikoislastenkirjailijana
Nylen ei kyllä yllä Elina Lappalaisen taitavan asioiden yhdistelemisen tasolle,
vaan intohimoinen asia ajaa julistukseksi moneen kertaan vaikkapa vertailtaessa
hampurilaisia kaverin kanssa: ”Hm, sanoi Osmo vähän ajan kuluttua ja maiskutteli.
– Ehkä se johtuu siitä, että ulkona kaikki maistuu paremmalta, mutta tämä on
melkein yhtä hyvää kuin tavallinen hodari! – Minusta se on paljon parempaa,
Eino puolestaan kommentoi totisena. – Koska kukaan possu ei ole kuollut
vaivaisen nakin takia…” Ja aikuisempi Amalia lisää pökköä pesään. ”Ei lasten
ole pakko syödä lihaa, sanoi Amalia. – Aikuiset syöttävät sitä heille.
Kuitenkin monet lapset ovat ovat eläinrakkaita… Varmaan sen takia heille ei
kerrota, mitä liha on. Aikuiset pelkäävät joutuvansa hankaluuksiin, jos lapset
äkkiä saavatkin tietää mitä kauheuksia maailmassa tapahtuu…” Toistaiseksi
Einosta tulee kirjassa koko koulun tokaluokkalaisista ainoa, joka ei syö
ystäviään. Nylen lopettaakin pamflettinsa haastavaan kysymykseen: ”Ja eikö
maailma ollutkin umpihullu!”
Kansi Kati Rapia |
Salaiset
kuvaajat taas liikkeellä!
Pohdintaa
eläinten suojelusta käydään taas kerran tiukasti myös Nelli Hietalan
haastavassa pohdinnassa Kenen joukoissa
seisot, Miia Martikainen? (Karisto 2018). Kun kuvataan salaa eläinten
huonoja oloja läheisellä maatilalla, jokin meneekin pieleen. Mikä on oikein,
voiko valokuvilla manipuloida ja mikä on ammatinharjoittajan todellisuus?
Kirjassa puhutaan paljon ruohonjuuritason asenteista ja teoista, vastaan
asetetaan myös laajempi kuva lihan tuotantoon liittyvästä muusta kuin eläinten
kasvattamisesta. ”Ruokaan liittyy niin paljon kaikkea muutakin kuin pelkkä
energiansaanti ja optimaaliset ravintoaineet. Muistot, tottumukset, kulttuuri…”
Aktivisti Anna ei hyväksy selityksiä: ”Mutta ei mikään noista asioista ole syy
olla lisäämättä tietoisuutta eläinten oikeuksista, päinvastoin!”
Taneli taas puhuu edelleen laajemmasta
kuvasta kuin yksittäisen pienen kasvattajan asettamisesta huonoon valoon.
Asenteiden tulisi muuttua korkeammalla taholla, elintarviketeollisuudessa:
”Tuottajille pitäisi tarjota koulutusta uusista viljelyskasveista, tukia
pitäisi jakaa eri tavalla. Jos tilalla on kasvatettu eläimiä viisikymmentä
vuotta, niin härkäpapuun vaihtaminen ei käy ihan kivuttomasti ja se on iso
taloudellinen riski. Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin rahasta.” Hietala
kärjistää tilanteita jännitysromaanin tapaan loppuun saakka, missä löydetään
mielenkiintoinen uusi ratkaisu nykytilanteeseen. Ja tietysti taitaa tulla myös
Miia Martikaiselle uusi pulma ihastumisen ja siihen kuuluvien ratkaisujen
tekemisessä. Kumpikohan puoli on oikeasti nuorelle tärkeämpi?
Pizzaa,
kalapuikkoja ja kaalilaatikkoa
Kasvisyönti ja eläinten oikeudet eivät toki
ole olleet kummajaisia lasten ja nuortenkirjoissa aikaisemminkaan. Täysin
kasvisperäiset ainekset saavat hauskan käsittelyn Makumetkuissa murusille (2013),
jota mainostetaan myös pienen eläinten ystävän keittokirjaksi. Mukana on
perinteisiä ja uudempia herkkuja selkein ohjein ja lisäksi kasvisruokatietoutta
vanhemmille. Raisa Kettusen Kasvisseikkailussa(2013) pyritään rempseään otteeseen Massu Kattisen, Kani Kamalan, Lettu
Kettutytön ja Herra Hankalan kanssa. Alkusanat on suunnattu aikuisille ja
niissä selvitetään aineksien hyödyllisyyttä. Mukavien tuotoksien yhteydessä on
tekemisen vinkkejä ja varoituksia. Työtavat on esitetty huolellisesti ja
selvästi.
Mervi Lindman ja Paten ruokaympyrä |
Muutenkin ruoka ujuttautuu kätevästi mukaan
vaikkapa Lukupalojen ja Minna Supisen Kokkiklubin
maailman parhaassa pizzassa (WS 2018). Kohellus on aika sekavaa kokkinoidan
kera, mutta onko pizzassa lihaa? Ei ole! Pepperoni, herkkusienet ja oliivit
saavat riittää. Tosin keittiönoidan pippurimyllystä tulee maksalaatikon
hitusia?
Timo Parvelankin uutuudessa Ella ja kaverit mestarikokkeina (Tammi
2018) taistellaan gastronomian sieluista makaronilaatikon ja kalapuikkojen
välillä. Riita menee melkein puoliksi, mutta kyllä Paten mielikuvassa
mellastavat nakit ja kalat ja kasvikset sulassa sovussa, Lopullinen päätös on
ravintodiplomaattinen: valmistetaan aivan ihanaa
makaronikalapuikkolihapullalaatikkoa.
Muumit eivät syö lihaa!
Mutta
parasta asennekasvatusta taitaa tulvia Muumilaakson keittokirjasta (WS 2018).
Muumimamman keittiötä ei voi kukaan asettaa kyseenalaiseksi – vaikka ei lihan
murentakaan käytetä. Herkkuateriat syntyvät sydämellä soveltaen metsän, meren
ja kasvimaan antimista. Tove Janssonin ihanien kuvien myötä näihin haasteisiin
tarttuu mitä mielihyvimmin. Otetaan vaikka kasvimaalta ja puutarhasta Mymmelin
yllätyskeitto tai Viuhtin sömpylät, metsästä Muumiperheen sienirisotto tai
suussasulava leivänkannikkavanukas, kalavesiltä Majakanvartijan blinit tai
Mamelukkipastaa ja lopetetaan herkuttelu Tuu-tikin taikalumipalloihin. Tai Vilijaanan
juhlavaan pannukakkuun!
Töitä taitaa kuitenkin riittää Antti Nylenille ja muille Don Quijoteille
vielä joksikin aikaa. Tutkimukset kun osoittavat, että todellisuus ei
kuitenkaan vastaa mielikuvia. Kasvisbuumin mediahehkutuksesta huolimatta liha
ei ole kadonnut suomalaisten lautaselta. Yhä useammat toki tietävät
lihansyönnin ongelmista, mutta syövät sitä entiseen tahtiin. Lihankulutus
henkeä kohden ei vähentynyt viime vuonna. Edellisvuosina se jopa lisääntyi.
Mutta minä luotan Muumimammaan. Kasvisyönti lisääntyy takuuvarmasti. Ihana perhe ja ihana keittokirja. Ja näinkin luovasti voi tehdä hilloa kylpyammeessa....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti