sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Futislove, Icelove ja muita pusuja



Lasten LukuVarkaus-palkinnon vei sitten lapsiraadin mielestä vuonna 1981 syntynyt psykologi Henna Helmi Heinonen muodostelmaluistelijoiden maailmaan sijoittuvalla kirjallaan Nellyn uudet kuviot (Tammi). Arvioidessani aikaisemmin ehdokkaita totesin kirjassa olevan ytyä. Ehkä voittoisan kirjan aihemaailma heijastelee laajemminkin urheilun nousua mukaan taas tiiviimmin lasten ja nuorten kirjojen runkomateriaaliksi. Loppujen lopuksi puhtaita urheilukirjoja tuskin löytyykään. Niiden kaveruussuhteiden, perheongelmien, orastavien pariutumisten ja aikuisuuteen kypsymisen kuvioissa urheilulla on silti oma merkityksensä.

   Näin on aikaisempien Miisa-kirjojen ja Nellynkin kohdalla. Kun vanhemmat ovat eronneet ja muutto toiseen kaupunkiin totta, niin pääsy uuteen IceLove-muodostelmajoukkueeseen tuo ystäviä ja mahdollisuuden kiinnittyä uuteen tilanteeseen, saada itseluottamusta ja hyväksymistä.
   Nyt kun jalkapallon MM-kisat ovat alussa ja edessä viikkotolkulla upeita ja jännittäviä kohtaamisia, voi palata tuoreimpiin jalkapallisteihimme: Mika Wickrömillä on esimerkiksi pitkä ura jalkapallon ja juoksun ja dopinginkin parissa – uusimmista löytyy tietenkin Zlatan, joka on tähti suomalaisillakin nuorten kentillä. Kolmannessa sopivasti MM-kisoja ennakoivassa kirjassaan Meidän jengin Zlatan matkalla maineeseen (WS) Mika tuo mukaan 15-vuotiaiden maajoukkueen, jonne FC Tykittäjien tähti Karri on menossa. Kuviot muuttuvat, mutta jalkapallo antaa kuitenkin edelleen raamit ystävyydelle, ongelmista selviämiselle – olivat ne sitten tytöt, koulu tai menestyvän Arsenikkia-bändin kuviot.

Ei unohdeta mainiota ja monipuolista aiheiden esille tuojaa Anneli Kantoakaan. FC Tytsyt tuo Futistyttö-sarjassa hyvin esiin nyt jo arkipäivässäkin noteeratun tyttöjen lisääntyneen kiinnostuksen futaamiseen. Oona ja Henna tuovat omalta osaltaan mukaan tämän puolen ja oman joukkueen antaman taustatuen kuudennen luokan lopuilla olevien tyttöjen kehittymiselle ja oman elämän ratkaisuille.

Jalkapallon kuviot jännityksen taustalla

Huomaan omassa tuotannossani kerranneeni jatkuvasti omia jalkapallovuosiani. Kirjoitustyylini mukaisesti jalkapallon pelaaminen liittyy kuitenkin esimerkiksi Kolmikko-sarjassa kuitenkin realistisen jännityselementin taustalle. Vaikka kirjoissa varsin iso osa tapahtuukin jalkapallokentillä Suomessa, Eestissä ja Venäjällä, kirjaan tarttumisen houkuttimena ovat ensin realistiset, oikeastaan elävästä elämästä noukitut rikokset. On Kolmikko eurojahdissa ja uutiset seteliväärennösten liikkumisesta Etelä- Suomessa, on Kolmikko luolajahdissa ja Sipoon oudon luolan historia tai Kolmikko kultajahdissa ja tyhjiä ökytaloja ryöstävä kopla. Mutta myös Pallosusien hioutuminen yhä yhtenäisemmäksi joukkueeksi, missä kunnioitetaan kavereita taustasta riippumatta ja tuetaan ongelmien sattuessa. Ja onhan Kolmikossa lopulta mukana myös jalkapalloilevia tyttöjä.

    Historiaakin löytyy, eihän taustastaan pääse irti. Halkokellarin salaisuudessa (Kustannus-Mäkelä 2014) 50-luvun Helsinki tulee monella tavalla esiin isoisän tarinan myötä – niin sodanaikaiset pommitukset, kiinalaiset siirtotyöläiset, harvinaiset kultarahat kuin tietysti koululaisten jalkapallomestaruuskisat ja aikoinaan menestyksekkään oman ensimmäisen joukkueeni Pallo-Poikien taivalta. Kirjassa on lopussa tietoiskuja historiasta kieltolaista stadin slangiin – jalkapallosta vinkataan mm. Suomen harvoja ylvästelyn hetkiä: Vuonna 1950 voitimme Hollannin 4-1 ja perään Jugoslavian 3-2 – ja näitä matseja ennen Ruotsi oli kaatunut 3-1…
    
Muita kesäkuumien lukuvinkkejä

Kalle Veirton melkoisen uskomatonta kirjoitusvauhtia ja sählymestarin otteita voi ihailla monissa urheilulajeissa. Harvinaisempia lajeja löytyy kirjastojen mainioiden hakukoneiden avulla:  Juha Vesalalta korissukan alta ja , Kirsi Pehkosen Hilla-kirjat,  Tuija Lehtisen harvinaisemmat kartingjengit. Niistäkin löytyy rivien välistä tietoa, mutta varsinaisten tietokirjojen joukossa voisi poimia mitä täyteläisimmän opaskirjan pyöreän pallon liikuttamisen sloihin. Ruud Gullitin opas Miten katsoa jalkapalloa (KJG) kertoo ensinnäkin maailmanluokan pelaajan silmien pelaamisesta, mutta analysoi tätä kautta lisäksi havainnollisesti miten joukkueen taktiikka luodaan, miten valmentaja psyykkaa ja tutkii vastustajaa ja luo strategiansa – ja miten joukkueesta kasvaa yhtenäinen kokonaisuus. Persoonallisista yksilöistä huolimatta…

On siis aika lähteä ansaitulle kuukauden mittaiselle nautiskelulomalle. Ja niin, nythän voi veikata tulevaa maailmanmestaria. Kyllä sittenkin kolmen kärjessä taitavat olla Saksa, Brasilia ja Ranska. Tasavallan presidentti taisi sanoa diplomaattisesti, että voittajan nimi päättyy a:han. Aika hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti