tiistai 13. joulukuuta 2016

Runeberg, Topelius, Karilas ja muut vanhat herrat



Onko tämä tottakaan? Suomeen on lanseerattu uusi lastenkirjallisuuspalkinto kaikkien muiden rinnalle. Sateenvarjona yllä toimii itse Runeberg. Nyt taitaa olla vanhojen klassikoiden käyttö lopuillaan, kun Topelius ja Karilas jatkavat vielä uurastustaan omilla tunnustuksillaan. Niin, ja onhan siellä löydettävissä vielä Oiva Paloheimokin Tirlittanillaan. Ehkä joitakin mahdollisuuksia saattaisi löytyä vielä lasten tietokirjallisuuden puolelle? Warelius on jo käytössä, joten pitäisikö vain perustaa Pikku Jättiläinen –diplomi?
Marjo Nygårdin ja jääkarhun matkassa

   Porvoon kirjaston henkilökunta poimi 6-9-vuotiaille suunnatuista kirjoissa noin 130 kohdetta esiraadin luettaviksi. Raadista löytyy toimittajaa, äidinkielenopettajaa ja nukketeatteritaiteilijaa. Ja kuten kaikki raadit, tämäkin toteaa, miten hauskaa, tiivistä, antoisaa ja mielikuvitusta kutkuttavaa työ on ollut. Systeeminä tällainen kohteiden hankinta taitaa olla hyvinkin demokraattista. Nyt ei olla kustantajien lähettämien kirjojen varassa, kuten muissa kilpailuissa. Voi ainakin ounastella, että mukana ovat olleet myös pienempien kustantajien tuotteet. Lastenkirjallisuuden Finlandia, Topeliuksen ja Karilaan kohdalla lienee pitkälti tilanne, missä asiansa osaavat kustantajat huomaavat lähettää ehdokkaitaan tyrkylle. Enpä ole kuullut, että esimerkiksi Finlandiassa olisi poimittu ulkopuolelta mukaan kirjoja – vaikka syytä olisi usein ollutkin.

Carlos da Cruz ja Ryhmä Z: näin roskakuski taklataan!

 Runeberg –raati oli löytävinään uusia hittiteemoja: etsiväteemat jylläävät, ja lähes jokaisen kirjan etusivulta löytyy henkilökavalkadi. Tämänhän on pitkään ollut tuttua jo käännöksissä esimerkiksi Ruotsista. Runebergin mielenkiintoinen piirre on selkeämmin suomenruotsinkielisten kirjojen mukana olo. Yhteistä kuuluu olevan erilaisten tunteiden esittäminen. Lapset ovat tottuneet lukemaan sekä kuvia ettätekstiä yhtä aikaa. Runebergin kohdalla otetaan mukaan nyt LukuVarkauden tapaan kohderyhmät, lapset. Päiväkotiryhmät sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaat saavat valita omat suosikkinsa. Lopullisen valinnan tekee elokuvaohjaaja Saara Cantell kymppitonnin palkinnon saajaksi.

Yhteisiä nimiä ja riemukkaita vaihtoehtoja
Pipsa Pentti kuvittaa itse paperinukkeseikkaulunsa

Kun tyrkyllä on ollut kolme varsin ammattitaitoista listaa, niiden yhteen sulauttaminen on sekin mielenkiintoista. Yhteisiä ehdokkaita löytyy niitäkin. Minä, Muru ja metsä eli Jag, Fidel och skogen on eturintamassa kahdella listalla, samoin Siri Kolu ja Sanna Iston Maanalaiset. Mutta muutoin raadit ovat poimineet kiitettävän monipuolisesti mukaan vertailukohteita ja mielenkiintoisia ehdokkaita. Niidenkin kohdalla omat mieltymykset menevät ristiin, mutta sellaistahan tämä palkintohumu aina on.
   Tittamari Marttisen Emeliina ja laulavan koiran tapaus on mukava tapaus, mutta taitaa osoittaa kirjailijan monipuolisuutta, että Aadan ja jääkarhun hauska kaupunkimatka (Kustannus-Mäkelä) riemastutti fantasian ja realismin sekoituksellaan vielä enemmän. Timo Parvelan Paten kalastuskirja on kait pakollinen kumarrus grazyhuumorin ja muusta yhteydestään irrotetun sankarin suuntaan. Paula Norosen tavanomaisen helpon vampyyriteeman Yökoulu ja kadonnut opettaja tilalle olisin ilman muuta vaihtanut Tapani Baggen ja Carlos da Cruzin hervottoman hauskan ja mainion yhteistyön Ryhmä Z ja lohikäärmeen kita.
   Mutta raati on löytänyt kyllä mainiot helmet mukaan: Pipsa Pentin Lyyli ja hurja Paperi-Hukka on paperinukkeseikkailu, missä elolllistetut nuket pääsevät hurjiin tositoimiin. Sanna Karlströmin Siilin laulu on ollut esillä blogissa jo aikaisemmin hienona surutyön kuvauksena mummon kuoleman jälkeen.

Huippukirjat Finlandia tilalle?
Ninka Reittu luo perheidylliä - ja hauskasti!


   Hauskaa, että Suomen nuorisokirjailijat ry:n raati puolestaan on nostanut mukaan ruotsinkielistä, tosin suomeksi käännetyn, kolmannen Nauvo-Auvon seikkailunaalloilla. Nämä leikkinallet ovat taattu ja turvallinen aihelma Nalle Puhista Uppo-Nalleen. Vesille joutuu Nagu-Nallekin kohti Nauvoa ja idyllistä kesäpaikkaa sopivan tunnelmallisten mietteiden saattelemana.
   Mutta onnittelut tälle raadillekin muutaman tämän vuoden huippukirjan löytämisestä. Onnittelut on helppo esittää, koska näitä kirjoja olen jo hehkuttanut niin blogissa kuin lastenkulttuurijulkaisu Tyyris Tyllerössä. Näin ollen on paras tukeutua raadin arvioihin. ”Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki on hurmaava lastenkirja. Päähenkilö on riemastuttava, anarkistinen prinsessa – todellinen lasten
toimijuuden ja tekemisen puolestapuhuja, joka osaa jättää aikuisten määräykset omaan arvoonsa. Lapsen näkökulma kantaa vahvasti teoksen alusta loppuun, ja Prinsessa Pikkiriikin kolmessa tarinassa riittää sekä vauhtia että seesteisiä hetkiä. Lampelan hersyvä ja leikittelevä kieli houkuttelee lukemaan kirjaa ääneen.”
 
Jukka Lemmetyn tyylistä ei erehdy
   Näin on. Kotimaista lasten tietokirjallisuutta ja –kirjailijoita esittelevässä juuri ilmestyneessä teoksessani Toden teolla (Avain) ihastelen myös muinaissoittimien taikaa kirjassa Tenho ja Ryske. En sentään aivan raadin yleisintä kommenttia ”hurmaava” käytä niin tiuhaan, mutta on tässä ydintä löydetty: ”Lämminhenkinen tarinakokoelma pojasta, joka toivoo seitsenvuotislahjaksi omaa soitinta ja saakin sellaisen. Mutta sillä ei voi soittaa, ainoastaan kuunnella. Onneksi ikkunan taakse ilmestyy hirvi, joka avaa pojalle musiikin salat. Sillanpää punoo tarinaa taitavasti ja kätkee kielellisten leikkien sisään runsaasti tietoa suomalaisista soittimista ja musiikin merkityksestä. Teos on vahva kuvaus ystävyydestä, ja Ryskehirvi yksi vuoden hurmaavimmista lastenkirjallisuuden hahmoista.”
   Ja ainahan voi sitten muistuttaa, mitä kirjoja raadit ovat ohittaneet jostakin syystä. Varsin mukavan Runebergin löytämää maahanmuuttajakohtaamisen kuvauksen Miikka Pörstin Kaikkien juhlan rinnalle voi nostaa Niina Hakalahden tasonsa pitävän ratkihauskan Tuukka-Omarin ja superkielitaidon. Ja kyllä suurten tunteiden Topelius-kirjojen parista olisi voinut poimia rinnalle kaivattua huumoria, myönteisyyttä ja peräänantamattomuutta Harri Veistisen itseironisesta Kotitekoisen poikabändin alkeista Jussi Karjalaisen kannen räjäyttämänä.

   Mutta ken on Porvoossa ja Helsingissä kaunehin – se ratkeaa tammi- helmikuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti